назад

Анджелик Киджо и Ибрахим Маалуф с “Queen of Sheba”


В първата истински лятна седмица се наслаждаваме на излизащия днес нов албум на двама световни музиканти – африканската дива Анджелик Киджо и базираният във Франция ливански тромпетист Ибрахим Маалуф. Това е студийният запис на проекта им от 2018 година “Queen of Sheba” , с който обикалят водещите световни джаз сцени – музика, написана в съавторство на двамата музиканти и включваща симфоничен оркестър, дирижиран от Маалуф.
Няколко думи за музикантите. Родената в Бенин Анджелик Киджо е петкратна носителка на Грами, неведнъж обявявана от пресата за най-голямата дива на африканска музика в наши дни. Ибрахим Маалуф от друга страна от почти две десетилетия експериментира със съвременния тромпет и постоянно участва в колаборации с водещите световни музиканти,  които извеждат джаза и съвременната музика на съвсем друго ниво.
Сътрудничеството между двамата творци ни изпраща на магично пътуване из земите на Африка и Близкия Изток, преплетени по изключително органичен начин и каращи ни да забравим за физическото място, на което се намираме. В основата на идеята стои митът за Савската кралица (Кралицата на Шеба); мит, който присъства в Библията, Корана, Талмуда и Етиопските хроники.
Поезия и трибют към тези стари места и култури – прародители на съвременния свят и цивилизация, това носи като послание проектът “Queen of Sheba”.
А ние за себе си го отнасяме към интересните нови заглавия, появили се тази година и с нетърпение очакваме момента да чуем тази магична музика някъде на тих залив в почти безлунна нощ под огромните звезди на южните морета. 
Албумът е достъпен на дигиталните платформи, а днес от него слушаме няколко пиеси, изпълнени на живо по сцените на европейските джаз фестивали.


Angelique Kidjo and Ibrahim Maalouf - Omidje
Angelique Kidjo & Ibrahim Maalouf - Jazz à Vienne 2018

 

Целият албум може да чуете тук. Queen of Sheba

 

Юни 2022
Снимка ©МА

назад