назад

Гледка със стая

 

Така се случи тази година, че лятото излезе номадско. Започна още през ранната пролет и продължи до края на октомври. В непрестанно движение, нови емоции и без интернет. Всяка минута в мрежата беше използвана за екзистенциални нужди и два месеца нямахме възможност да обновяваме идеите и да споделяме. Това не значи, че не слушахме и не откривахме нова музика или места… Нищо не стои статично, за радост, и ето ни обратно.
В разгара на обикновено наситения есенен сезон, навършили четири официални години и започнали петата, ние се завръщаме с куп нова музика и предложения за живи срещи със страхотни музиканти. Напук на света, който добива все по-сиви краски. 
Днес ще отворим вратата на новата музика с едно от значимите имена в съвременната музика - любимият ни китарист Джулиан Лаж и последния му проект. Албум, шеговито наречен „Гледка със стая“ (View with a room – Blue Note 2022).  Заглавие, което сякаш онагледява реалността ни. 
Обожаваме идеите и новото китарно звучене на импровизатора Лаж. Тук трябва да отворим една голяма скоба за първоначалното ни неприемане на китарата като инструмент и битката ни с нея в джаз музиката. Джулиан Лаж обърна преди години непоносимостта в любов и все така успява да ни изненадва. Последният му проект е отново в компанията на майстора на бас Хорхе Рьодер и Дейв Кинг на ударни, а също така с участието на друг маестро на китарата – Бил Фрисел. Една феерия, която струи през нас и носи усет за топлина и лятна нега. Това е „меката“ страна на Джулиан Лаж. Той може да бъде много по-авантюристичен, какъвто е в проектите на Джон Зорн, в които китарата в наши дни свири партиите на тромпетите на Дейв Дъглас от оригиналния квартет Масада на Зорн. 
Днес обаче, слушаме брилянтните собствени идеи и интерпретации на Лаж на южняшки парчета, които допълват всеки един ден на терасата ни. Там, където кораби и лодки изпълват морето. Животът е все така подчинен на ежедневието, а красотата и динамиката на изгревите и залезите ни изненадва всяка сутрин и вечер.
И тъй като нищо не описва по-добре от самата природа и изкуството раждането на всеки нов ден, днес онагледяваме емоциите си и се наслаждаваме на албума „Гледка със стая“ от нашата наблюдателница, продължаваме да броим корабите в залива и се наслаждаваме на смяната на светлината …

 

View with a room

 

Албумът е достъпен на дигиталните платформи. Повече за Джулиан Лаж може да видите тук.

 

Ноември 2022
Снимка ©МА

 

назад