назад

Един различен акордеон

 

Акордеонът е традиционно акустичен инструмент, звученето му е лесно разпознаваемо и дори понякога звучи ретро (в което е и красотата му).
В последния си албум Jokers (Act 2022) обаче френският виртуоз Венсан Пейрани заедно с Федерико Касагранде на китара и Зив Равиц на клавишни и ударни разбиват статуквото и всички формални и неформални роли, отредени на акордеона.
След много ни срещи с музиката на Пейрани на живо, смело можем да кажем, че французинът не признава рамките и смело експериментира.
Преминал през всякакви форми, в последния си проект Пейрани наистина изненадва с авангардни и смели идеи.
Босоногият бунтар Пейрани (по време на концертите и лайфовете си той винаги свири бос), който отказва да приеме ограниченията, ни поднася един съвременен глас на акордеона. Неговият звук е лиричен и агресивен, ритмичен и плачещ – не признаващ граници. Последният проект го доказва по абсолютен начин.
През годините срещахме и слушахме Венсан Пейрани в различни негови участия – от сола до съвместни, понякога невъобразими колаборации. С последния си албум той успява да изненада дори редовните си последователи. След миналогодишната му програма заедно със стария му съратник - кларнетиста Емил Паризиен и емоционалната им програма в рамките на лондонския джаз фестивал, най-малко сме очаквали да извади една бунтарска и съвършено различна концепция. Музика за размисъл и музика като предизвикателство. Последният албум е факт и ние следим всяка следваща фраза и хрумка. Изкарването на акордеона като инструмент от традиционните за стила му ритми и участието му в съвършено нова музикална форма.
През годините многократно сме обръщали вниманието си върху смесването на жанровете и създаването в наши дни на съвършено различни формати. Албумът Jokers безспорно попада в категорията „музиката на днешния ден“. Интересен, пълен с идеи и разтърсващ. С нетърпение чакаме и следващи такива предизвикателства. А днес слушаме Венсан Пейрани и албума Jokers, който е достъпен на дигиталните платформи.

 

Jokers

 

Ноември 2022
©МА

назад