назад

Позабравени богатства - McCoy Tyner Sahara

 

Днес в рубриката ни „Позабравени богатства“ се връщаме към брилянтния албум на Маккой Тайнър „Сахара“. Албум, който вече е на 50 години, но е все така актуален и вълнуващ.

Дълго време наричат Маккой Тайнър пианистът на Джон Колтрейн, защото Тайнър взима участие във всички знакови албуми на големия саксофонист. Но в началото на 70-те Маккой решава да се отдели и да опита нещо ново, да експериментира. Основната идея в проекта му „Сахара“ е да изследва африканските корени в джаза и музиката. Компания на Тайнър тук правят Сони Форчън на саксофон, Калвин Хил на баса и Алфонс Музон на барабаните.
Така се ражда революционният албум „Сахара“, който далеч не се вписва в тогавашните представи и стандарти на джаза. Албумът, обаче, е забелязан и от критици, и от публика, която и до ден днешен го смята за един от най-значимите в творчеството на Тайнър, а списанието “DownBeat” го определя за албум на 1972.
Сякаш 50 години не са минали и слушането на албума и днес носи същата изненада и наслада, като изследва дълбините на африканската музика. Днес си припомняме този шедьовър. 


Sahara

 

Март 2023
Снимка ©МА

назад