назад

Осемкратният път чрез музика

 

Американският саксофонист и кларнетист Джеф Ледерер издаде тази есен нов албум, роден във времена на пандемия, но пълен с надежда, осмисляне и воля за продължаване. В съответствие с пътя на Буда към нирвана, съставен от 8 части. 
Днес говорим за интересния проект „Eightfold Path“ (Little music 2021) на Джеф Ледерер. Започваме с музикантите, които се включват към саксофоните на Ледерер. Любимият ни Джейми Сафт застава зад пианото и органа, маестро Стийв Суолоу е на бас, а на ударните е старият съратник на Ледерер  Мат Уилсън.
Осемте композиции в албума носят имената на осемте съставни части от средния път, според понятията в будизма. Вечни истини, които не се влияят от религията, която индивидът изповядва, а някак обобщават важното в самото ни съществуване.
Тази директна връзка с будизма не бива да ни заблуждава по никакъв начин или пък да ни кара да си мислим, че ще слушаме музика по-подходяща за самовглъбяване или медитация. Не, говорим за добрия класически джаз в комбинация с импровизации в най-неочаквана форма. С елементи на блус, със закачливи диалози между инструментите и страхотни композиции. 
Джейми Сафт редува органа си с пиано по начин, утвърден като негова вече запазена марка. От съвместния проект The New Standard Trio на Сафт със Стив Суолоу и барабаниста Боби Превит знаем на какво са способни тези навремето наречени от нас джедаи или будисти (повече за този проект тук). Каква игра на съдбата… 
Всички осем пиеси носят освен заглавията, сякаш посланията на осемте елемента на будисткото колело на Дхарма. Трудно бихме извадили някоя от контекста, защото те са като единна творба от осем части.
От друга страна все така може да се усети този уютен, вечен саунд, който до скоро можеше да бъде чут в опушените малки клубове в късна вечер. И се надяваме да се случи отново. А дотогава слушаме „Eightfold Path“ отново и отново.
Както обикновено, албума ще намерите в дигиталните платформи.

Eightfold Path

 

Октомври 2021
©МА
Снимка: pixabey

назад