назад

Вълшебник – за Панос Музуракис

Есенният сезон настъпва с пълна сила. Цветен, разнообразен и интензивен.
Като част от разнообразието, на 20 октомври в Солун ни чака нова среща с нашия любим вълшебник Панос Музуракис (Πάνος Μουζουράκης). 
Писането на текст за Музуракис е една много сложна работа, защото той самият е толкова многостранна личност, че е доста трудно човек да каже просто две думи за него. Определян от гръцките медии като политалантлив, Музо, както с любов го наричат в Гърция, е автор на песни, актьор, танцьор, режисьор, илюзионист и преди всичко – обществена личност. И тъй като нито един от талантите му не може да вземе връх, във всеки свой спектакъл той комбинира всички таланти. Артист в най-чистия смисъл на тази квалификация.
Появи се преди няколко години в живота ни случайно – на Крит, със сатиричната (с намигване към Едит Пиаф) песен „Мадам", от която започнахме, но ни накара да се поразровим по-надълбоко в неговия свят. Търсенията ни показаха други негови лица. Но нищо не ни подготви за първата среща на живо с урагана Музуракис – театър, мюзикъл, шоу, дори цирк! 
Роден в Швейцария, расъл  в мулти-културна и мулти-езична среда, живял в Англия и Америка, но със солунски корени, той се връща в Гърция преди години, за да е в родината си в труден за нея момент. И тогава идва ред на сатирата и драматургията. Всички негови текстове носят силна социална тематика. 
Точно когато човек си казва „О, какъв циник!“, се оказва, че той активно помага на приютите за деца на бежанци в програмата „Кивотът на света“. 
От друга страна, Музуракис, заедно с група артисти,  формира авангарда на ендехно стила в наши дни. Така гърците наричат авторската музика. Останалите членове на тази група (също наши любимци) скоро ще бъдат представени.

Слушаме авторската песен на Музо „Цел“ (Στόχος), а до нея – популярната средиземноморска пиеса „Мисирлу" (Μισιρλού|, т.е. – египетското.
Октомври 2018
© МА

назад