назад

Фатумата се завръща

 

Новите предложения тази пролет продължават. За наша радост любимата ни Фатумата Диауара се завърна с нов ЕР. Миниалбумът Maliba всъщност е саундтрак към съвместния проект на Фатумата с Google Arts & Culture за опазване на културното наследство на Тимбукту в Мали и в частност манускриптите, описващи историята, културата, философията и развитието на тази част от Африка.
Както във всяка творба, излязла изпод перото на малийката, и тук музиката искри и говори. Човек усеща дори цветовете, в които е обагрена слънчевата африканска страна.
Темата и посланието отзад обаче са доста по-сериозни и носещи социален и чисто човешки дълг и заряд. Да помним историята и да я пазим. Да подхождаме с уважение към наследството и предците си.
Уважението и любовта към родината са неразделна част от творчеството на Фатумата и тук тя отново доказва колко дълбоки корени има малийската култура в усещането й за света и изкуството.
Красиви, хипнотични пиеси, които разказват легенди и притчи и ни разхождат из историята, културата и музиката на магичната Мали.
Тази африканска приказка може да слушате на дигиталните платформи.  

Maliba

 

Май 2022
©МА

Снимка - Timbuctu@Pixabay 

назад