назад

Пътуване с музиката на Anadol

 

В последните години следим проектите на базираната в Берлин турска електронна изпълнителка Гьозен Атила, която стои зад артистичния псевдоним Anadol. Както насочва самото име, музиката и творчеството на Anadol стъпват на източните традиции и музика, пречупени през призмата на съвременните изразни средства, които предлага електронният звук. В предишните работи на Anadol могат да се чуят интересни интерпретации на турския психеделик и поп, в които електронната насоченост доминира.
Наскоро излезе последният й албум Felicita, който е записан в Турция и издаден от базирания в Хамбург лейбъл Pingipung. 
По време на записите на албума Anadol решава да включи акустични инструменти към семплите и луповете си и в резултат започва да работи с турски джазови музиканти. Именно тази „акустичност“ отличава последния проект от останалите. Музиката сякаш се опитва да изследва състоянията и вътрешния свят на слушателя. От друга страна Anadol ни разказва истории, сякаш източни приказки, в които има сюжет и които символично разделят албума на отделни глави. За тези, които са пътували из безкрайните полета на географската Анатолия, този албум би могъл да бъде като снимкова колекция, запечатала пейзажите на тези древни земи. А за слушателите, незапознати с региона, би могъл да бъде повод за географско, историческо и емоционално пътешествие натам.
Определено можем да опишем албума като авангарден и пост модернистичен, с интересни идеи, сменящо се настроение, минималистичен и театрален. 
Завършваме с думите на самата Гьозен Атила и отношението й към творчеството: 
„Независимо дали е традиционно или съвременно, трябва да сме автентични. Не твърдя, че съм автентична, но към това се стремя.“

Днес слушаме пиесата Felicita Lale, а целият албум Felicita е достъпен на дигиталните платформи.


Април 2022
Снимка©МА

назад