назад

Албумът Share the wealth - усещане за фюжън

 

Тези дни във фокуса ни попадна последният проект на китариста Нелс Клайн, издаден за лейбъла „Blue Note“ в края на 2020. В албума “Share the wealth” на формацията на Клайн Nels Cline Singers участие взимат също Сиро Баптиста на перкусии, Брайън Марсела на клавишни, Тревър Дън на бас, Скерик на саксофон и Скот Амендола на ударни. Секстет, съставен от такива имена би трябвало да събуди интереса ни, но нищо не може да ни подготви за изненадващата и дълбока музика, която ни очаква в албума. 
Началото започва някъде през май 2019, когато Клайн кани съмишлениците си в студио в Бруклин с минимално количество готов материал и желание за максимална импровизация. Всеки участник в тези студийни сесии е внимателно подбран именно защото е навътре в материята на темата – фюжъна от времето на късния Майлс Дейвис и “Return to forever” на Чик Кърия. Така няколко дни музикантите свирят и експериментират основно за собствено удоволствие и наслаждавайки се на споделеното усещане за музика. Когато по-късно Клайн решава да изпрати готовия материал в Blue Note за мнение и евентуално издаване, никак не очаква положителен отговор. Резултатът, който се е получил, обаче, е толкова впечатляващ, че лейбълът веднага се съгласява да издаде албума. 
Радваме се на това решение и се наслаждаваме на този модерен прочит и импровизации върху теми, в които веднага прозира духът на Майлс, каквато е „Princess Phone”, или пък приличащата на спирала и непрекъснато развиваща се едноименна пиеса Beam/Spiral. Албумът пък започва с класическата пиеса на Китано Велосо “Segunda”, в която острите китарни рифове на Клайн изключително точно отразяват социалното и политическо послание на темата.
Спойката между музикантите и диалогът между тях може да се чуе във всяка една композиция. Чувството, че често изненадват сами себе си с посоката, в която поемат, не ни напуска до самия край. Сякаш отново присъстваме на някоя от живите сесии на Баптиста, Марсела и Дън, където границата между игра и дълбока телепатична съпричастност е събрана. Китарата на Клайн и бунтуващият се саксофон на Скерик от своя страна внасят една драматична и дълбока окраска.
Днес от този албум слушаме трите пиеси, за които стана дума, а целият ще намерите на дигиталните платформи. Богатството на музиката ще чуете по-добре на слушалки или с качествен звук.

Princess Phone


Beam/Spiral


Segunda

 

Ноември 2021
Снимка ©МА

назад