назад

Новият формат на The Bad Plus

 

Смело можем да наречем формацията The Bad Plus икони в съвременния джаз. Всеки техен концерт на живо събира почитатели за минути. Нашето преживяване на коцерта им в Истанбул преди години остави неповторим вкус и ни пренесе в магичния свят, който сътворяват. Тогава бяха трио – все още в стария си, класически формат. Годините минаваха и групата реши да се обнови вече като квартет, добавяйки китари и саксофон към предишното класическо джаз трио. И така The Bad Plus в наши дни са основателят и лидер на групата басистът Рийд Андерсън, барабанистът Дейвид Кинг, Бен Мондер на китари и Крис Спийд на саксофон. 
Новият формат имаше промоция на дигиталното издание на Ню Йорк джаз фест тази година и още тогава усетихме пътеката, която The Bad Plus прокарват с включването на Бен Мондер на китара.
Записаният материал ще излезе като албум в началото на есента, а ние днес слушаме първата пиеса от него Motivations II.
Красота, дълбочина и отдаване на музиката струят от всяка композиция. Фокусирането върху детайлите и изпипването на всяка нота, всяка светлосянка, винаги са били запазен знак на групата. С особено удоволствие днес се оставяме на новите идеи, които квартетът на Рийд Андерсън ни предлага и се потапяме в летните нощи с тази вълшебна музика.

За финал цитираме думите на двама от основателите на групата Дийв Кинг и Рийд Андерсън за предстоящия проект и напълно се съгласяваме с тях.

„Еволюцията е необходима за живота и творчеството. Ние еволюирахме, но все още сме The Bad Plus.“

А настъпващото лято продължава да ни предлага страхотни нови изненади.


Май 2022
Снимка ©МА

 

назад