назад

Музика за ценители

 

Всеки слушател на Джон Зорн си задава периодично въпроса: накъде още? Колко още може да надгражда? Има ли предел? Няма, оказва се!
С огромно вълнение и удоволствие днес споделяме мисли и емоции около последния му проект – възраждането на музиката от книгите Масада – този път в нов вариант. Осем оригинални композиции, изсвирени навремето от Зорн на саксофон, Дейв Дъглас на тромпет, Грег Коен на бас и Джои Барън на ударни, този път в интерпретацията на най-новата зорнова формация Ню Масада квартет, а именно все същият Джон Зорн в компанията на Джулиан Лаж на китара, Кени Уолесен на ударни и Хорхе Рьодер на бас.
Когато през 2018 имахме късмета да сме в Сараево за маратона на книгите Масада, той започна с именно тази формация, тогава все още под името Angels Quartet. Бяхме удивени, ударени и завинаги влюбени в този нов прочит. Всеки човек, присъствал на поне един зорнов концерт, знае каква гигантска енергия и емоция излъчват всички музиканти и как сякаш те пренасят в истинския, този другия, чисто духовния свят. Където материята има друго измерение. С всеки следващ път то става като дрога – ухото и сетивата привикват към именно тази безумна хармония, телепатия, свръхчувствителност и съвършен звук.
За самите музиканти след толкова много срещи с тях можем смело да твърдим, че сливането и съобщността са също така жизнено важни. Винаги е така – независимо от формата. 
Но точно тази четворка, която откри деня, посветен на книгите Масада, ни остави без дъх и без думи. 
Китарата на Лаж, която хем беше заела мястото на тромпета на Дейв Дъглас, хем имаше собствен глас, невероятните дуети и препускания между нея и саксофона на Зорн. Това, в компанията на брилянтния и непредсказуем бас на Рьодер. За ударните на любимия ни Кени Уолесен няма да говорим дори. Човек с тридесетгодишен опит в свирене със Зорн. Телепатия е слаба дума тук.
Осем класически Масада пиеси изсвирени по съвършено различен начин. Сякаш сега идват отново за първи път. Но с комфорта на вече познатото.
Тук един друг интересен факт – албумите на Зорн не се намират на стрийминг платформите. Има два варианта – или да си ги поръчате от сайта на лейбъла му Tzadik и да чакате доставка, или да имате късмета да сте на негов лайф и да си купите всичко, което се предлага. Защото той цени както музиката си, така и хората, които прави съпричастни на тези чудеса, които се случват на живо. Когато на първата ни среща с тази вселена преди години видяхме надпис, който забранява снимането и записването по какъвто и да е начин на случващото се, се изненадахме. Все пак, изкуството е за споделяне. Но после разбрахме и проумяхме тайнството на тези срещи. И ги уважаваме, защото вярваме в магията на случващото се. А то е неописуемо. Затова всеки запис на такова чудо остава някак дълготрайно, не се изтърква и не излинява.
Точно този удивителен проект най-накрая излиза в студиен вариант за наша неописуема радост и гарантирано ще стане един от най-слушаните албуми. И това е Джон Зорн – Ню Масада Квартет (Tzadik 2021). Очакваме диска и желаем на всички да се потопят в това по-добро измерение – музиката на Зорн.
А докато чакаме, слагаме линк към лейбъла Tzadik. По-любопитните ще намерят запис и от живото изпълнение този март.


Април 2022
Снимка ©МА

назад