назад

Лимони
 


Всяко така наречено „извън сезонно“ пътуване до Гърция носи топлина и усещане за истинския живот. И тъй като често правим точно това – обикаляме или се връщаме на любими места именно през зимата и ранната пролет, днес споделяме кратък етюд от току-що приключилото пътуване из Евия.
Северната част на остров Евия, където се намира градчето Лутра Едипсу, от хилядолетия е позната с минералните си извори с най-различна температура и свойства. Сред известните личности, идвали тук да лекуват болести с вода са Чърчил и Грета Гарбо. Красивият стил на сградите от началото на 20-ти век и уникалните форми на скалите, получени в резултат на постоянно извиращата и течаща гореща вода, впечатляват всеки път. 
Забавен момент през студените месеци е шеговито нареченото от нас „външно парно“. Горещата вода, течаща от тръби и ручейчета или излизащата от всяка шахта пара топлят въздуха в една част на града и човек има чувство, че наистина работи външно отопление (което де факто е така!). Природните минерални басейни, които са образувани в скали от водата, са напълно достъпни по всяко време на годината и дори разширени през миналата зима. Така човек може да попадне по всяко време на денонощието и във всеки сезон в естествени вани на брега на морето и просто да си избира температурата на водата. За по-топлолюбивите – това са басейнчета точно до извори с гореща вода, а за любителите на умерени температури – това са такива, в които извиращата вода се охлажда от идващата на вълни морска вода.
В допълнение улиците на града са пълни с палми, евкалипти и цитруси. А цитрусите точно през зимата и началото на пролетта вече са родили и дърветата са отрупани с лимони, портокали и мандарини. 
Жителите на това райско място се славят с необикновена учтивост и гостоприемство. Доказателство за това е всяко тръгване от града, неминуемо съпроводено с подаръци от местните ни домакини. Тази седмица като подарък за спомен получихме огромно количество току-що набрани лимони от близката градина. И именно искрящият жълт цвят, прекрасния аромат и свежест на тези лимони донесохме у дома. Като спомен за добрите стари дни, но и като надежда за тяхното завръщане. Защото докато дървета раждат и тревата отново зеленее, докато морето гали или пък хапе бреговете на земята – дотогава няма да се откажем да очакваме и новата реколта от лимони през следващата година.
Спомените ни допълва сериозен мъж, застанал на брега на морето с хвърчило в ръцете, който се готви за гръцкия празник „Чист понеделник“ и първи ден от Великденските пости. На този ден хората пускат хвърчила като символ на започващия живот навън. А по радиото звучи Нана Мусхури


Март 2022
Снимка ©МА  

назад