назад

Буге Веселтофт с нов албум

 

Един от музикантите, които следим през годините в различни негови проекти – Буге Веселтофт, се завръща с нов албум. В края на февруари тази година лейбълът на музиканта издаде „Be Am” (Jazzland Recordings 2022).
Както самият Веселтофт описва музиката в албума, това са сякаш песни без думи, вдъхновени или провокирани от самотата и изолацията на съвремието. От друга страна са също така истории и размисли за моментите и ситуациите, през които преминаваме. Звукът е медитативен и фокусиран навътре, но в същото време оставен да се рее свободно без ограничения. Акустичното пиано се сменя или смесва с електронни звуци в израз на свободния дух на музиканта. Компания за няколко пиеси на Буге прави Håkon Kornstad на саксофон. Дуети, които се явяват като контрапункт на солата на Веселтофт.
Красивият скандинавски звук доминира през целия албум, оставяйки ума на слушателя да пътува на воля.
Имали сме възможност през годините да слушаме Буге Веселтофт на живо, а на такива места човек най-ясно си съставя мнение за всеки един артист. Той самият е топъл широко скроен и любопитен експериментатор. При личното ни запознанство в музикалния магазин Lale Plak в Истанбул, той носеше под мишница огромна купчина дискове и разговорът се завъртя разбира се около музиката. А също така за любимият на Веселтофт Истанбул.  
Извън соловите си проекти, Буге в последните години свири в няколко интересни формации с по-скоро електронно звучене, в които влизат музиканти като Илхан Ершахин и Ерик Трюфа в проекта му “Bugge and Friends” или бившите членове на e.s.t. Дан Берглунд и Магнус Йострьом в супер триото Rymden. Затова е интересно да послушаме отново един солов албум, в който Веселтофт разказва и изсвирва мисли и емоции без да си поставя бариери.
И както казва един от почитателите за албума в коментарите си: „Музиката на Буге Веселтофт има свойството да прави слушателите по-добри“.

 

Албумът „Be Am” е достъпен на дигиталните платформи.

 

Март 2022
Снимка ©МА

назад