назад

Една чакана среща

 

Първият месец от новата 2023 ще предложи на любителите на музиката в София среща с един от големите творци на нашето време – Борис Гребеншчиков.
Чета коментарите под събитието за концерта на БГ в социалните мрежи и не се изненадвам. За музикант от такава величина няма как мненията да не са полярни. Човек или е потопен в този негов магично-мистичен свят, или изобщо не се докосвал до творчеството на Гребеншчиков.
Философията, и в частност музиката, на БГ са далеч по-дълбоки и всеобхватни от разбиранията на мейнстрим слушателя. Бунтарството му никога не е било поза. Още от далечната 1980, когато съветската реалност на практика го отхвърля след един лайф в Тбилиси. Повече светлина върху онези времена хвърля гениалният филм на Сергей Соловьов АССА, който се опитва да прокара (доколкото статуквото позволява) новите идеи и да се надсмее и поплаче над същото това статукво.
Десетилетия по-късно, в началото на 2023 концертът на БГ в София е разпродаден и групата обяви втора дата на следващия ден. Трудна работа в сложни времена.
А нашата среща със света и музиката на Борис Гребеншчиков се състоя в Киев точно преди десет години (днешната снимка е правена именно в деня на концерта преди 10 години).
Много пъти сме коментирали вкъщи факта, че музиката и посланията на БГ са неподвластни на времето – те не остаряват и не губят „модерност“ с отминаването на годините и десетилетията. Точно както е при музиката на големия приятел на Гребеншчиков Дейвид Боуи.
Всяка среща с изкуството на БГ е тайнство и ние сме в очакване на ново такова на 27 януари в София.
А дотогава посвещаваме нашия януари на музиката на Борис Гребеншчиков и Аквариум.
Днес това е мъдрата песен „Акуна Матата“ от албума „Лошадь белая“.


Януари 2023
Снимка ©МА

назад