назад

Нов стандарт от Джоузеф Тавадрос

 

Вълнуващите изненади това лято продължават с новия албум на Джоузеф Тавадрос “Hope in an Empty City”, който излиза от всякакви жанрове и стандарти и най-точно би могъл да бъде определен като съвременна камерна музика. 
Тавадрос записва всеки свой проект с музиканти от висшата лига. Този не прави изключение. Супер група от гениални и на пръв поглед несъвместими имена влиза в записите – тримата ню-йоркски виртуози Дейв Фючински на китари, Дан Уайс на ударни и Скот Коули на бас застават до Тавадрос на уда заедно с йорданския цигулар Лайт Съдък (Layth Sidiq) в това пътуване. Защото то е пътуване. 
Както всеки път, музиката грабва и не пита къде си в момента. Тя просто ни отнася и разказва истории; кара ни да спрем за миг и да погледнем към красивото. Невероятни комбинации и скорост – това ще чуете. За гениалните хрумки на Тавадрос тук сме говорили неведнъж, но е факт, че той всеки път успява да ни изненада с друга гледна точка. С нови формации и нови музиканти, които прави съпричастни на своя свят. В този албум интересното е противопоставянето на двете гледни точки – източната линия, представена от него самия на уда и цигулката на Съдък. Срещу тях, но и с тях, като контрапункт застават трима типични ню-йоркски джаз котки и новатори. Резултатът от този експеримент е меко казано впечатляващ. Имали сме възможност да слушаме на живо китарния бунтар Фючински и смело можем да потвърдим, че той оставя слушателите с отворена уста. А скоростта, с която тук се забавляват с Тавадрос – уд срещу китари е стряскаща. Когато човек попадне на живо на такова надсвирване, остава безмълвен. Скот Коули и Дан Уайс от своя страна са музиканти, които участват в най-интересните албуми в наши дни. През класически участия до колаборации в наши дни с корейската фурия Юн Сун На и записи с Джулиан Лаж.
Още нещо прави впечатление – за първи път от доста време в албум на Тавадрос не взима участие по-малкият му брат Джеймс с характерните си египетски перкусии. Никой не губи от този нов подход. Ще се забавлявате и ще мечтаете, ще се унасяте и ще чакате като нас следващата изненада на гениалния композитор и музикант Джоузеф Тавадрос.
Мисълта и ръцете са толкова бързи, че от време навреме човек се удивлява – от източните медитации до чисто южняшките американски мотиви – нищо не спира полета на духа. Музиката в този албум е специално написана именно за тези майстори и всеки от тях участва цялото си умение, влиза с идеите си и допринася за общото съвършенство.
Коментирали сме много през годините, че след задълбочено слушане и потапяне в творчеството на определен музикант, човек привиква към някои негови специфични детайли и фрази. При Тавадрос това не важи. Всеки негов съмишленик носи собствената си вселена и събирането на тези мини светове в едно цяло във всеки следващ проект предлага нови изненади и отново ни кара да се заровим дълбоко.
Така се случи и с проекта “Hope in an Empty City”, а нашето пътуване започва с пиесата The Longer Road, в която удът, китарата и цигулката играят вихрен танц, последвана от солото на Тавадрос в Everything Is You
Целият албум ще намерите на дигиталните платформи. 


Август 2022
Снимка ©МА

 

назад