За нас

За музиката като пътешествие


Две думи като за начало. 
Замисълът да направим един виртуален салон за музиката, връзките, нишката се зароди като идея преди доста години в един хол. Бяхме се събрали група съмишленици да послушаме новите (пък и стари) неща, които ни бяха интересни в онзи момент. Идеята зрееше и постепенно започна да добива форма с излизането на поредния „смесен“ проект, в който границите между „жанровете“ са размити и просто се случва музиката на днешния ден. 
Историите, разказани тук, не целят нищо друго, освен споделяне на знание. Те са много истински преживени, поради което субективни. Те са напълно емпирични и без претенции. Те са плод на едно внезапно прозрение – музиката е пътешествие и една от формите на пресъздаване на света такъв, какъвто е днес -  интересно, внезапно, понякога дори на пръв поглед непонятно място. Понякога чудото дебне в мрежата, понякога в музикален магазин някъде из Европа или по света: веднъж е в Истанбул,  друг път в Сан Себастиян, Сараево, Белград, Солун, Виена, Айндховен, Москва, Прага и Берлин; а понякога – в малък бар на почти неизвестен гръцки остров или до туарегски огън някъде край Маракеш. Но чудото настава, когато човек осъзнае колко свързано е всичко. Няма ние и те. Няма различни страни. Всичко е живо и се случва сега.
Отдавна следя връзките и, всъщност, това е нещото, което украсява търсенето. Зад всеки ъгъл дебне нова връзка, нова форма, изненада… Да, в първия момент се иска знание, иска се скорост и желание за потапяне, човек да започне да чува, ама наистина да чува музиката, да разбере езика. Но то увлича. То пристрастява.  В добрия смисъл. Слушането е процес – сега вече мога да го кажа категорично. То би могло да бъде едно много лично пътуване, ако човек позволи. То може да бъде едно вдишване, в очакване на следващото. И в тези точно секунди да се случи нещо, което да остави следа. Като графит на стена.
За накрая – целта на този проект не е да натрапва предпочитания или да формира вкус, целта е да покаже процеса и някои връзки, да извади на светло динамиката. Защото музиката се случва днес и сега. 
И да, ще е пълно с лични истории, защото е музика за пътешественици. Ще се разхождаме тук и там, защото нищо не стои статично. Ще има странни връзки, но, искрено вярвам, те ще са забавни. 
Приятно слушане и четене!
Велислава Георгиева и екипът на МusicAround.
P.S. МА подкрепя творците. Всички посочени албуми са предмет на авторско право и са легално закупени от нас. Вградените клипове са от официалните канали на изпълнителите или на звукозаписните компании. Слушайте легална музика и ходете на концерти с билет! 

Януари 2011 - май 2018

© Снимка МА