назад

В София този уикенд

 

Този уикенд в София предстои среща с едни от най-интересните имена в съвременната джаз и иновативна сцена. Наред с маестро Джон Маклафлин, който ще свири днес, 1 юли, в рамките на фестивала A to JazZ ще имаме удоволствието да чуем на живо и Снарки Пъпи и формацията на Илхан Ершахин Истанбул Сешънс. След толкова много срещи с тези музиканти извън България, сме истински развълнувани от предстоящото им участие на софийска сцена.
През последните повече от десет години именно това са част от съвременните творци, на които сме обръщали най-голямо внимание и при всяка възможност сме присъствали на техни лайфове наблизо и по-далеч.
Няма да крием, почти десетилетие отне запознаването на публиката с музиката на такива имена в България, но сега, вече на прага на първата ни среща в София, сме заинтригувани и с интерес очакваме как ще бъде приета тяхната нова визия тук. Следихме и следим целия път на Истанбул Сешънс, от възникването им до днешен ден и занапред. Вярваме че това са едни от хората, които променят възприятията и разчупват границите на стандартното. Дали това ще се случи и тук - предстои да разберем. През годините много говорихме с Илхан Ершахин и музикантите от групата колко различно е усещането на техните лайфове – нещо средно между рок концерт, клубно преживяне и джем сешън. Точно както се случва в клуба Nublu на Илхан в Ню Йорк, а допреди няколко години и в истанбулския му клон, където сме посрещали утрото неведнъж.
Групата на Майкъл Лийг Снаки Пъпи от друга страна стана един от феномените през последното десетилетие с няколко награди Грами и собствена мини среда, в която участват редица интересни съвременни творци с най-разнообразни проекти. В някои от тях Снарки Пъпи събират джазовите стандарти с хип-хопа, в други с африканска музика и еврейските клезмер мотиви и така чак до балканските ритми с участието на гръцката фурия Магда Янику. 
Тази пъстра палитра винаги носи изненади и слушателят с нетърпение очаква всеки нов проект.
Днес, за да онагледим казаното, слушаме по няколко пиеси на Снарки Пъпи и Истанбул Сешънс на Илхан Ершахин и очакваме поредната си среща с тях на живо – този път в София съответно на 2 и 3 юли.

 

Snarky Puppy

Shofukan
Klezma
Ase me na bo

 

Ilhan Esrahin's Istanbul Sessions

Freedom
Selim
Hurri-Mitanni

 

Още информация за музикантите и различни техни проекти ще намерите на сайта ни като използвате търсачката.
 

 

1 юли 2022
Снимка ©МА

назад