назад

2021 в музика – част I зима
 


Както всяка година, в края и на тази събираме новата музиката, която ни беше интересна. Този път ще я разделим на четири части, според сезоните. Започваме с първа част – зимата на 2021, където напълно в духа на мотото ни, че музиката е кълбо и пътешествие, се разхождаме от Ню Йорк до Олинда в Бразилия, през Ханя, Манчестър, Осло, Париж и Санкт-Петербург.
Началото е за нюйоркските музиканти Джейсън Линднър и Нейт Ууд и пиесата “Legator”.
Януари продължи с музиката и цигулката на Мария Манусаки в пиесата SOLE VOYAGE. Компания на Мария правят утвърдени имена като Шай Маестро на пианото и Петрос Клампанис на бас.
Наред са музиканти, записващи за манчестърския лейбъл “Gondwana Records”, днес в лицето на основателя му Матю Холсол и пиеса от последния му проект.
Преместваме се малко на изток – в Осло. Лейбълът на един от любимите ни музиканти Буге Веселтофт стои и зад втория албум на триото “Rymden”, в което освен Буге Веселтофт на клавишните, влизат Дан Берглунд на бас и Магнъс Йострьом на ударни.
Продължаваме с музиката на френския бунтар и разбивач на жанрове – експериментаторът със саксофон и педали Гийом Пере.
Зимата започва полека да отстъпва и ние прелитаме океана, за да се преместим в Бразилия с музиката на момчета от Academia da Berlinda.
На последно място, но не и последни зимната ни сесия затварят музикантите от възродената група КИНО, които свирят парчета на групата с оригинални фонограми на гласа на Виктор Цой. Яко, лаконично и съвременно – по думите на самите музиканти. 

 

Music of 2021 - part I

 

А ние следващата седмица продължаваме с интересните нови проекти, които се появиха през пролетните месеци на 2021.

 

Декември 2021
Снимка ©МА

 

назад