назад

2021 в музикачаст II пролет
 


Както всяка година, в края и на тази събираме новата музиката, която ни беше интересна. Този път ще я разделим на четири части, според сезоните. Тази седмица продължаваме с втора част – пролетта на 2021. Първа част може да си припомните тук, а ние отново сме на път през градове, държави и континенти – този път в Северна и Южна Америка, Европа, Австралия и Япония.
Началото е за Аквариум и Борис Гребенщчиков с песента „Отмъщението на кралица Анна“. Песен, която музикантите свирят и си мечтаят за едноименния корсарски ветроход на пирата Черната брада. Мечтаят за свобода.
Април – първият истински пролетен месец, ни носи нови попълнения, а сред тях и пиеса от предстоящия албум на Джулиан Лаж.
Продължаваме с новия албум на вечно променящата се Ани Кларк (ака St. Vincent).
Тук идва ред на друга млада певица и музикантка – гъркинята Семели и музикалните й превъплъщенията от традиционното ребетико до рап музика.
Разнообразната ни дамска линия продължава с музика от базираната в щатите аржентинска певица София Рей. 
Преместваме се в Европа със следващата пиеса на младата полска пианистка Ханя Рани и музика сякаш от бъдещето.
Време е да прескочим в Австралия с музиката на The Shaolin Afronauts. „Междузвезден футуристичен афро-соул“ – така не без чувство за хумор самите музиканти определят стила си на свирене.
Финалът на тази част е пиеса от последния албум на японската пианистка Йоко Мива – едно от сериозните напоследък имена в пиано музиката.

Music of 2021 - part II

Следващата седмица продължаваме с интересните нови проекти, които се появиха през летните месеци на 2021.

 

Декември 2021
Снимка ©МА

 

назад