назад

22 пиеси от 2022 – част II


Днес продължаваме нашето пътуване през 2022 с още единадесет пиеси, които запечатват спомените от изминалите месеци.
Началото е за музика от последния албум на Фатумата Диауара “Maliba”. Както във всяка творба, излязла изпод перото на малийката, и тук музиката искри и говори. Човек усеща дори цветовете, в които е обагрена слънчевата африканска страна.
Продължаваме с музика, напълно подхождаща на лятото. Проектът на никарагуанския барабанист Чарлс Мена "Diaspora Africanus" включва музиканти от различни националности и етноси, обединени не само от африканската, но и от глобалната култура. Сред участниците, освен самият Мена, има музиканти от Норвегия, Гамбия, Куба, Мали, Австралия и други. Всяко живо изпълнение на групата е празник за сетивата и оставя неповторимо усещане за съпричастност, веселие и купон.
Оставаме на тази вълна с пиеса от последния албум на Илхан Ершахин и „Истанбул сешънс“, които след толкова години на очакване, най-сетне имахме удоволствието да чуем и видим на живо на софийска сцена.
А междувременно базираният в Париж ливански тромпетист Ибрахим Маалуф издаде нов албум заедно с голямата дива Анджелик Киджо. Сътрудничеството между двамата творци ни изпраща на магично пътуване из земите на Африка и Близкия Изток, преплетени по изключително органичен начин и каращи ни да забравим за физическото място, на което се намираме.
Продължаваме напред с още един летен спомен – този път от участието на други наши стари любимци – големите Снарки Пъпи също свириха на софийска сцена това лято, а ние днес слушаме страхотната им колаборация с Магда Янику.
Следва пиеса от новия албум “Between two waves” на британците GoGo Penguin. Музиката е записана в студиото на Питър Гейбриъл и вдъхновена от живота през последните две години, преминали под знака на пандемията и локдауна по целия свят. Период, който самите музиканти определят като време на раздели и събирания, на раждания и загуби – животът с всички свои лица.
Тук се промъква спомен от цикладските дни и вечери, онагледен, разбира се, с музика за арфа. Слушаме Карол Еманюел заедно с Бил Фрисел на китара и Кени Уолесен на вибрафон.
Ред е на новия проект на друг от музикантите, които следим през годините. Албумът на Джоузеф Тавадрос “Hope in an Empty City” излиза от всякакви жанрове и стандарти и най-точно би могъл да бъде определен като съвременна камерна музика.
След това слушаме пиеса от последния албум на китариста Джулиан Лаж, наречен “View with a room”. Топла, южняшка музика, изсвирена от виртуозния квартет, където компания на Лаж правят Хорхе Рьодер на бас и Дейв Кинг на ударни, а също така с участието на друг маестро на китарата – Бил Фрисел.  
Тук идва ред и на френския композитор и акордеонист – босоногият бунтар Венсан Пейрани. Албумът му „Jokers“ безспорно попада в категорията „музиката на днешния ден“. Интересен, пълен с идеи и разтърсващ.
Нашите втори единадесет пиеси затварят момчетата от Лондон Ezra Collective с пиеса от последния им албум ‘Where I’m Meant To Be’.


Music of 2022 - part II


Декември 2022
Снимка ©МА

 

назад