назад

Altın Gün – турски психеделик от Амстердам

 

Независимата турска музика на новото, пък и по-старото време, има особено място в сърцата ни. Тук сме представяли различни изпълнители и интересни имена, базирани както в Турция, така и извън пределите й. Днес продължаваме тази линия с последния албум на турско-нидерландската банда Altın Gün. Сформираната през 2016 в Амстердам група включва двама музиканти с турски корени – Ердинч Еджевит на клавишни, баглама и вокали и певицата Мерве Дашдемир, останалите членове са холандци.  
Altın Gün бързо набират популярност, свирят непрекъснато по европейските и световни топ фестивали и през 2019 стигат до номинация за Грами в категорията за уърлд музика. 
Разковничето на успеха им се крие в точно тази анатолийска психеделична нотка, която грабва веднага вниманието и носи усещане за юг, цветове, безтегловност и средиземноморска връзка с природата и мига.
Музикантите стъпват върху богатите на идеи класически корени като творчеството на Еркин Корай, Баръш Манчо, Моголар. В наши дни спокойно бихме ги наредили до актуалните групи Ayyuka, Islandman, както и певицата Gaye Su Akyol.
В края на март Altın Gün издадоха четвъртия си албум и за наша радост го споделиха за слушане на дигиталните платформи. “Aşk” (ATO Records 2023) продължава темите, с които музикантите експериментират - кавъри на класически песни и фолклор, запазване на специфичното хипнотично звучене и игра между старото и новото, изпълнена с настроение и ритъм.
Днес се оставяме тази топла вълна да ни пренесе директно в анатолийския юг (както ни пренася и днешната снимка, правена някъде из залива на Гьоджек) и добавяме към музиката на тази година още един албум, който ще слушаме на повторение. Следва запис на живо от гостуването им в студиото на радиостанцията KEXP в Сиатъл.
Приятно слушане!

 

Aşk
KEXP

 
Май 2023
Снимка ©МА 

 

назад