назад

BIGYUKI 
 


Въпреки пречките и ограниченията, които изникват ден след ден, за творческото мислене те не биха могли да станат фактическа преграда… Новият албум на японския пианист BIGYUKI го доказва.
Базираният в Ню Йорк Hirano Masayuki, известен с псевдонима си BIGYUKI, издаде този месец албума „Neon Chapter“ (Universal music 2021), провокиран от ситуацията в момента и в същото време носещ оптимизма и вярата, че продължаването напред е в нашите ръце и зависи от нашите усилия.
BIGYUKI е в полезрението ни от доста време и внимателно следим проектите му – както самостоятелните, така и участията му в записи с барабаниста Марк Джулиана и групата Beat Music, а също и с други нюйоркски имена като кийбордиста и пианист Джейсън Линднър и групата му Now vs Now. От друга страна BIGYUKI от години е неизменна част от клуба и културата Nublu на Илхан Ершахин в Ню Йорк. Клуб, където водещи американски и световни музиканти експериментират и свирят почти всяка вечер. Тази общност през годините е родила редица интересни проекти и групи. 
Съпричастността към тази среда носи в себе си така характерния мултикултурен, но в същото време типично нюйоркски саунд, в който хип-хоп, етно, електроника и джаз са събрани в едно цяло. 
BIGYUKI от своя страна притежава една лирична нагласа, която обикновено се изразява в свиренето на класически произведения, като своеобразна интерлюдия, между отделните, по-често динамични пиеси в участията му. Тази характерна за японците самовглъбеност, поглед навътре в търсене на красивото в комбинация с външна смелост и пионерски подход, но здраво стъпили на традициите. И не случайно критиците определят BIGYUKI като „тайното оръжие“ на нюйоркската съвременна сцена.
В последния албум „Neon Chapter“  заедно с него свирят барабанистите Марк Джулиана и Ерик Харланд наред с редица японски музиканти.
Днес се потапяме в света на BIGYUKI с музика от различни негови проекти, а последният му албум вече може да се чуе в дигиталните платформи.

Nunu
Piano Solo
OH

 

Октомври 2021
Снимка ©МА

 

назад