назад

John Zorn in Sarajevo

За Джон Зорн в Сараево, невъзможното съвършенство и истинските артисти.
Да, невъзможното съвършенство. Това бяха двата дни в Сараево с музика, написана от Джон Зорн и изсвирена от музикантите, с които работи.
Започвам този текст с простия извод – човек, каквото и да слуша, колкото и да се интересува, където и да ходи, да търси, да учи – рано или късно стига до музиката на Зорн. И тогава разбира, че нещата, които е слушал досега, са били репетиции…
Тогава разбира, че съществува такова нещо като невъзможно съвършенство, невъзможно майсторство и невъзможна виртуозност.
Докосването на големите майстори винаги разклаща душата. Безкомпромисното и не занаятчийско отношение към всеки вид изкуство е лъчът надежда. 
Да, музиката на Джон Зорн не е за всеки – така се говори… от хора, които не са били на нито един негов концерт. За тези, които са били, нещата стоят иначе. И се променят стандарти, и се променят мисли, и се променя отношението към музиката.
За нас, след трети маратон, този път двудневен, изводът е един – невъзможно съвършенство!
Хронология:
2 ноември – 23:00 – Cobra – интерпретаторска, внезапна и непредвидима музика, най-предизвикателният вариант за всички - и за музикантите и за публиката. Джон Зорн в ролята на (както сам се определя) суфльор – игра, летене, обща мисъл…
3 ноември – „пиршество“ е мека дума за описване на случилото се – цял ден с музиката от книгите Масада. Първа част – Book of Angels, за огромно наше удоволствие, в малък формат, в това число концерт за правостоящи, т.е. танцуващи любители. 
Много скоро разбираме защо концертът е обявен не за седящи хора. Залата на Сараевския военен театър SARTR с капацитет не повече от 250 човека буквално избухва от енергията и мощността на музиката.
Участниците:
Angels quartet – John Zorn, Julian Lage, Shanir Blumenkranz, Kenny Wollesen, Cyro Baptista and Banquet of the Spirits, Klezmerson, Secret Chiefs 3.
Започваме със самия Зорн на алт саксофон и засилваме и засилваме и не знаем кога и как ще слезем от тази въртележка, на която са ни качили.
Живите гигове на Зорн така или иначе не подлежат на описание, но фактът, че скромните хора, които са пили кафе на съседната маса преди пет минути, те изпращат в космоса и променят представите за музиката е за натъртване.
Вечерните два концерта включват пиеси от новата книга Book Beriah.
А човек няма време още да намести предишното. И така – Book Beriah, изсвирена от плеяда музиканти, сред които, редом до дългогодишните съучастници на Зорн Kenny Wollesen и Cyro Baptista, Sofia Rei, JC Maillard, Banquet of the Spirits и невероятно пиано на Brian Marsella, Gyan Riley и Julian Lage, Secret Chiefs 3 с Chess Smith на перкусии и вибрафон и Kenny Grohowski на ударни, Klezmerson, Gnostic Trio в състав Bill Frisell на китара, Carol Emanuel на арфа и Kenny Wollesen на ударни, Zion 80.

От тук пътят за градиране е само един – Берлинската филхармония с някой от гениалните диригенти, друго сравнение няма. 
Магията стана възможна и благодарение на страхотната публика, която има удоволствието за трета поредна година да слуша и участва в проектите на Джон Зорн. Надяваме се догодина вълшебството да продължи.
Невъзможното съвършенство съществува и искрено пожелавам всекиму да посмее и да позволи да му се случи.
5 ноември 2018
Снимка © МА

назад