назад

MMW – easy going solid music

Настъпващата есен ни залива с нови проекти на любимите ни пианисти. Денят намалява, съответно, имаме повече време за слушане и концентрация. И за наша радост, този сезон Медески, Мартин и Ууд, Джейми Сафт във вариант квартет и Джейсън Линднър с нов албум на групата си Now vs Now  ни радват с нови записи. Поетапно ще бъдат представени тук. Започваме с новия проект на Медески, Мартин и Ууд Omnisphere, продуциран и издаден от техния лейбъл Indirecto Records през септември 2018. Албумът е запис на два концерта на триото, този път с камерния оркестър Alarm will sound. Описвани от критиката като максимално широко отворени към света, и този път триото продължава да смесва стиловете и да експериментира. Тук в сътрудничество с един от най-прогресивните оркестри за съвременна класическа музика, отиват далеч напред. Първи албум след невероятния Juice с участието на Джон Скофийлд, издаден през 2014. 
Джон Медески е дългогодишент член на групата музикнати, свирещи музиката на Джон Зорн, както и участник в Hudson (и Аукцыон). Чаках момента за представяне на Медески, Мартин и Ууд. Защото фънки авангард-проектът е сред любимите ни банди от доста години. И чакахме и се питахме – кога ще запишат пак…
Но като истински любители на нови идеи, те отново ни изненадват с Omnisphere. Без да изневеряват на стила си, тук свирят нови неща, както и нови аранжименти на стари техни пиеси, изсвирени по съвършено различен начин, но все така виртуозно.
Тук с реверанс към Стравински и Шостакович, по думите на самия Джон Медески.
Новаторството винаги е било правилният подход към музиката. Да дръзнеш, да го направиш, без да мислиш как ще се възприеме.
Още с „Пролетно тайнство“ Стравински изпитва публиката доколко е готова за новите идеи. За събирането на границите и създаването на абсолютно нов вид музика. 
И така, на път за Сараево слушаме Джон Медески, Били Мартин и Крис Ууд и Alarm will sound с нов прочит на пиесата Anonymous Skulls.
Ноември 2018
© МА

назад