назад

Portico Quartet с нов албум

 

Този петък една от любимите ни британски джаз банди издава новия си албум. “Monument” (Gondwana Records 2021). Седмият студиен албум на Portico Quartet продължава в традициите на характерния за групата хипнотичен и кинематографичен стил с пиеси, в които акустичните инструменти срещат електроника, с дори клубно звучене. 
Portico Quartet са любимци на ценителите на съвременната музика от повече от десетилетие и самите те вдъхновители на редица британски групи, сформирани по-късно. Някъде между амбиенса и джаза. А всъщност – днес и сега. Музика, която ще хареса и на любителите на трип-хопа, и на любителите на джаза.
Така типичният северен меланхоличен и минималистичен саунд присъства и в последния им проект, който добавя още интересни пиеси за слушане към дългия списък на Portico Quartet.
И в този случай музиката е провокирана от ситуацията в момента, но за разлика от други, песимистични проекти, тук акцентът е върху по-добрата страна на нещата. Не случайно, повечето пиеси са в клубен, танцувален формат, с една положителна окраска.
Самите музиканти определят проекта като най-директния и лесен за възприемане, който не оставя бариери при слушане и не затруднява. Интересен детайл е фактът, че това е втори албум, записан и издаден в рамките на една година – като двете на страни на една и съща материя. И доколкото първият проект “Terrain” e по-скоро мрачен и в тъмни краски, тук надделява ведрото, ритмично настроение. 
Определяни от години като “Radiohead” в джаза, лондонските музиканти всеки път изненадват, а поредното размиване на границите между жанровете и създаването на нов, хибриден звук в последния им албум само доказва това.
Днес слушаме три пиеси от „Monument“, а целият албум вече е достъпен на дигиталните платформи.


Ultraviolet

 

Monument

 

A.O.E.

 

Ноември 2021
Снимка ©МА

 

назад