назад

Rollin' by Erik Truffaz

 

Май предлага редица нови издания и интересни проекти. Сред тях тази седмица избираме последния албум на любимия ни френски тромпетист Ерик Трюфа “Rollin'” (Blue Note 2023).
Когато през 2020 Трюфа е поканен да запише музика за документален филм, а по-късно да се включи и с популярни теми от френското класическо кино в рамките на кинофестивал, той харесва идеята. Заедно с музикантите, с които записва, свирят все по-често на живо и така неусетно се ражда желанието да запишат свои и версии на известни пиеси от златните години на киното. Албумът “Rollin'” е първата част от поредицата, а продължението се очаква да излезе до края на годината. В тази първа част Трюфа и музикантите свирят безсмъртни пиеси на Нино Рота и Енио Мориконе, както и редица други незабравими филмови теми. Всичко това би звучало скучно и вече многократно правено, ако зад идеята не стоеше Ерик Трюфа. 
От многобройните ни живи срещи с музиката на тромпетиста можем смело да кажем, че Трюфа е бунтар и вечно променящ се музикант, който улавя вкуса на времето. Рискува, винаги подхожда с дълбочина и уважение към творчеството, но и има страхотно чувство за хумор.
Истината е, че всеки следващ албум на Трюфа е красив, предизвикващ и различен. За голяма част от слушателите той се явява най-големият приемник на Майлс Дейвис. 
В работата на френския тромпетист прави впечатлени именно типично джазовият груув и този старомоден и здравословен саунд, който някои не познават, а други са на път да забравят. В “Rollin'” обаче точно този звук се лее с пълна сила и насища пространството с именно онзи плътен звук, който търсим. Кавъри и нови мелодии се преливат в една съвършена палитра от звуци, толкова прецизна, че не усещаме десетилетията разлика между отделните пиеси.
Днес с удоволствие споделяме тази находка, която със сигурност ще влезе в лятната ни плейлиста. И единственото, което можем да си пожелаем, е да чуем скоро този проект на живо.

 

Rollin'

 

Май 2023
©МА
Снимка:Pixabay

назад