назад

Shake Stew HEAT

 

Пролетта продължава да ни поднася нови интересни проекти. На 25 март излезе и новият албум HEAT (Traumton Records 2022) на австрийската банда Shake Stew.
Септетът Shake Stew, сформиран през 2016 и предвождан от басиста Лукас Кранцелбиндер, през последните три години се превърна в европейски феномен. Групата се състои от още  двама басисти, двама барабанисти и брас секция, съставена от двама саксофонисти и тромпетист.
Всеки проект на групата е пълен с положително настроение, танцувален и завладяващ. Напълно в унисон с името си, албумът HEAT също не прави изключение - пиесите са красиви, лесно запомнящи се, но и многопластови. С характерните за групата плътни и дълбоки партии, комбинация и игра между ударни инструменти и брас секция. Разбира се, под лидерството на Лукас Кранцелбиндер, който освен на бас, свири тук и на африканско гимбри и перкусии.
Албумът е записван в Италия по време на пандемията и отразява радостта от свиренето на живо в тези трудни времена и удоволствието на музикантите от съвместното творчество. Музиката сякаш се ражда в момента, с много импровизации и тръпката от живия звук. 
През целия албум минава африканска нотка, която може да бъде напипана както в мароканското гимбри – така характерно за звука на Shake stew, така и в добавените перкусии.
Музиката сякаш пулсира, както се случва и на живите концерти на групата, на един от които имахме възможност да попаднем преди 2 години в Сараево. Надяваме се на нови срещи с тях, за да се потопим отново в този вихрен купон, който се случва на всеки техен гиг.
Днес от албума HEAT слушаме пиесата на Shake Stew - Wake Up And Be Gone.


Целият албум е достъпен на дигиталните платформи и може да чуете тук.

 

Април 2022
Снимка ©МА

 

назад