назад

Winter Jazzfest 2022

 

Приключилото току-що тазгодишно издание на нюйоркския Winter Jazzfest отново протече виртуално. Това даде възможност на слушателите да се наслаждават от диваните си няколко вечери на страхотна музика. Ние заедно с почитателите на новите и стари форми също сверяваме часовниците си с Winter Jazzfest. За наша радост изпълненията вече са достъпни на канала на фестивала в YouTube и днес слушаме и гледаме избрани гигове от изминалите дни.
Благодарение на това онлайн издание можем да усетим цялото разнообразие и пъстрота на съвременната музикална сцена. Днес пътуваме заедно с дебютанти и утвърдени класици, имената на Марк Рибо и The Bad Plus стоят редом до откритите наскоро Nikara и Amir Elsaffar, а от Лондон се включва британската саксофонистка Челси Кармакъл.
Още няколко детайла за формата. И в предишните си „живи“ издания зимният джаз фест организираше така наречените „Маратони“ – в рамките на една вечер стотина изпълнители свиреха в различни Манхатънски клубове и публиката обикаляше от място на място. Сега, в онлайн изданието, това се случва по същата схема, дори без ограничение на държави и континенти. Допълнителен плюс, освен невероятното разнообразие от музика, е качественият звук от студийните концерти на изпълнителите.
Днес слушаме части от различни вечери на джазовите маратони – 20-30 минутни сетове на добре познати имена и дебютанти. 
Началото поставят The Bad Plus, вече във вариант квартет. 
След тях слушаме млада звезда на вибрафона Nikara
От същата вечер следва гигът на вечния активист Marc Ribot на соло китара.
След това се пренасяме в Лондон с британката Chelsea Carmichael

Връщаме се обратно в щатите и от Флорида слушаме Amir Elsaffar на тромпет и електроника – едно от интересните имена напоследък.

За финал отново сме в Лондон и слушаме Ishmael Ensemble.
 
Още много нова и позната музика може да намерите на канала на Winter Jazzfest.

 

Януари 2022
Снимка:pixabay
©MA

назад